Osituskirjalla avioeron osapuolten omaisuudet erotellaan lopullisesti

Avioeron jälkeen omaisuudet on syytä erotella mahdollisimman pian. Viimeistään asia tulee vastaan toisen kuollessa. Tältä sivulta löydät:

  • Ymmärrettävän kuvauksen asiakirjan sisällöstä
  • Milloin ja miksi osituskirja on suositeltavaa laatia
  • Kuinka voit tilata osituskirjan helposti verkon kautta lakimiehen laatimana kiinteään hintaan 250€ (sis. alv)
Lue lisääTILAA TÄSTÄ!

Osituskirja ymmärrettävästi ja kevyesti

Avioliiton solmimisen myötä puolisoille syntyy avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avioliiton päätyttyä puolisoiden on itse huolehdittava siitä, että myös tämä oikeus toisen omaisuuteen päätetään lopullisesti ja pysyvästi. Tämä tapahtuu laatimalla molempien puolisoiden allekirjoituksillaan vahvistama osituskirja. Asia tulee viimeistään vastaan toisen kuollessa, koska jos osituskirjaa ei ole laadittu, on entiset aviopuolisot osakkaita ensin kuolleen perinnönjaossa. Laki ei aseta määräaikaa osituksen suorittamiselle, mutta aikaisintaan se voidaan laatia avioeron tultua vireille ja viimeistään ositus tulee vastaan siinä vaiheessa, kun toinen entisistä puolisoista kuolee.

Osituskirjassa sovitaan myös puolisoiden yhdessä omistaman omaisuuden kohtalosta, joten myös avioehdon laatineiden puolisoiden on syytä laatia osituskirjan muodossa laadittava omaisuuden erottelu, jonka avulla puolisoiden omaisuudet saadaan eriteltyä lopullisesti ja pysyvästi.

Käytännössä osituskirjaan kirjataan vähintään molempien puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus ja niihin kohdistuvat velat. Näiden pohjalta tehdään laskelmat molemmille tulevasta avio-osasta ja selvitetään mahdollinen tasinkovelvollisuus. Lopuksi kirjataan tilityksen muodossa sopimus siitä, kuinka omaisuus puolisoiden kesken jaetaan.  

Omaisuuden ositus kannattaa tehdä tarkasti ja harkitusti myös veroseuraamusten näkökulmasta. Esimerkiksi osituksen ulkopuolisten varojen käyttö voi aiheuttaa asuntojen lunastustilanteissa veroseuraamuksia varainsiirtoveron muodossa.  

Ajallisesti katsottuna ositusta voidaan lähteä suunnittelemaan jo ennen avioeron vireilletuloa, jolloin voidaan pohtia saavutetaanko puolisoiden tavoitteet tehokkaimmin laatimalla esimerkiksi lisäksi erillinen avioehto.

Käytännössä kaikkien avioparien on suositeltavaa laatia osituskirja mahdollisimman pian avioeron vireilletulon jälkeen ellei ole odotettavissa, että avioero tullaan perumaan.

Osituskirja on jokaisen avioparin valinta avioeron jälkeen

Avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen päättyessä puolisot ovat oikeutettuja saamaan oman osuutensa omaisuudesta avio-oikeuden ja avioehdon määräysten mukaisesti.

Avioeroa pohtivat
Osituskirjan voi laatia valmiiksi jo ennen avioeron vireilletuloa.
avioeroprosessin käynnistäneet tai jo eronneet
Varsinainen ositus voidaan suorittaa heti, kun avioero on laitettu vireille.
Osituskirja on suositeltava tehdä ajoissa

Osituskirja voidaan tehdä heti avioeron tultua vireille. Viimeistään se tulee vastaan toisen kuoltua.

Heti avioeron vireille tulon jälkeen
Omaisuus voidaan ositella lopullisesti heti avioeron vireilletulon jälkeen, eikä puolisoiden tarvitse odottaa avioeron lopullista vahvistamista.
Ennen toisen kuolemaa
Osituskirja tulee tehdä molempien elinaikana.
Osituskirjassa huomioidaan molempien omaisuus ja velat

Osituskirjan tärkein sisältö koostuu sopijapuolten omaisuudesta ja veloista. Osituskirjassa huomioidaan myös se, mitä omaisuutta on avio-oikeuden piirissä ja mitä omaisuutta on mahdollisesti suljettu avio-oikeuden ulkopuolelle. Näiden pohjalta tehdään päätös siitä, mitä omaisuutta kumpikin saa osituksen lopputuloksena.

Kattaa  molempien omaisuuden
jakaa ja erottelee osapuolten omaisuuden lopullisesti

Tehokas palvelumalli takaa laadukkaan lopputuloksen

1. Lähetä tilaus verkon kautta vastaamalla kyselyyn

Asiakirjan laadinta alkaa tällä sivulla olevan kyselylomakkeen. Tilauksen yhteydessä pääsette antamaan alustavat tiedot asiakirjan sisällöstä ja tarkemmat tiedot asiakirjan osapuolista.

2. Juristimme laatii ensimmäisen version ja tekee tarvittavat päivitykset

Juristimme vie asian samantien asiakirjan muotoon ja lähettää sinulle ensimmäisen version sinulle katsottavaksi. Tämän jälkeen teemme tarvittavia päivityksiä, kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen.

3. Valmis asiakirja sähköpostiin ja neuvonta jatkosta

Päivitysten jälkeen asiakirjalle tehdään lopputarkastus, jonka aikana tarkastetaan, että se täyttää kaikki lain asettamat vaatimukset. Valmis asiakirja toimitetaan suoraan  sähköpostiinne tai kotiosoitteeseenne Suomessa.

Tilaa osituskirja kiinteään hintaan 250€ (sis. alv)


Osituskirjan tilaaminen Kevytjuridiikalta on helppoa, edullista ja turvallista. Tilaukseen sisältyy räätälöity asiakirja ja kaksi tuntia lakimiehen neuvontaa.  Maksaminen tapahtuu valintasi mukaan joko laskulla 14 päivän maksuajalla asiakirjan laadinnan jälkeen tai pankkikortilla etukäteen.

Tehtyänne tilauksen alla olevalla lomakkeella siirtyy toimeksianto automaattisesti lakimiehen pöydälle. Lakimies katsoo lähtötiedot tämän jälkeen tarkasti läpi ja tekee tarvittavat lisäkysymykset ja selvitykset sähköpostitse. Koottujen tietojen avulla saamme toimitettua ensimmäisen version asiakirjasta sähköpostiinne nopeasti ja turvallisesti.

Ensimmäisen version valmistumisen jälkeen teemme vielä tarvittavia muutoksia, lisäyksiä ja täsmennyksiä kunnes asiakirja on toiveenne mukainen. Tarkistamme samalla, että asiakirja varmasti täyttää lain vaatimukset ja ohjaamme rekisteröinnin saattamisessa asianmukaisesti loppuun. Kaikki muutokset, päivitykset, neuvonta ja asiakirjan toimitus sähköisesti sisältyvät kiinteään hintaan, eikä teidän tarvitse pelätä minkäänlaisia yllätyskuluja.

Kiinteän paketin puitteissa saadaan laadittua yli 90% osituskirjoista, mutta mikäli laadinta ei ole mahdollista tarjotun paketin puitteissa tai omaisuuden jako vaatii poikkeuksellisia järjestelyjä annamme teille erillisen tarjouksen etukäteen.

Asiakastyytyväisyys
⭐⭐⭐⭐⭐

Olemme avustaneet jo yli tuhatta yksityishenkilöä varmistamaan tahtonsa ja oikeutensa korkeatasoisten ja ymmärrettävien asiakirjojemme avulla.

Asiakkaita ympäri Suomen
Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere,
Turku, Oulu + yli 100 muuta kaupunkia

"Kiitokset asiakirjasta. Erittäin hyvä ja vaivaton palvelu teillä. Tulen kyllä suosittelemaan muillekin teidän palveluja!"

Tuleva sulhanen
Hollola

"Kiitos ystävällisestä ja nopeasta palvelusta sekä neuvoista."

Morsian
Tampere

Usein kysytyt kysymykset

Alta löydät vastauksen yleisimpiin asiakirjan laadintaa koskeviin kysymyksiin.
Mitä hintaan sisältyy?

Tilauksen hintaan sisältyy kaikki, mitä asiakirjan laadintaan lakimiehen kanssa tarvitaan! Eli asiakkaan toiveiden kartoitus, ensimmäisen luonnoksen laadinta, tarvittavat päivityskierrokset, lakimiehen neuvonta, lopputarkastus, asiakirjan toimittaminen sähköpostitse tai postitse Suomeen sekä ohjaaminen jatkotoimissa (ml. allekirjoittaminen, todistajien valinta ja rekisteröinti).

Hintaan ei kuitenkaan sisälly allekirjoitustilaisuuden järjestäminen tai todistajat, koska näiden saatavuutta emme voi taata koko Suomen alueella tarvittavana ajankohtana. Mahdolliset viranomaismaksut tulee myös maksaa itse.

Kuinka kauan asiakirjan laadinta kestää?

Ensimmäisen version saamme valmiiksi keskimäärin 2-3 työpäivän kuluessa tilauksen vastaanottamisesta. Lopullisen version valmistuminen riippuu tarvittavista päivityksistä ja muutostoiveista. Keskimäärin asiakirja on valmis n. 4-14 työpäivän kuluessa tilauksesta.

Pitääkö osituskirja rekisteröidä erikseen maistraattiin?

Ei. Osituskirja voidaan kuitenkin vapaaehtoisesti rekisteröidä maistraattiin, jos halutaan hakea suojaa puolison velkojia kohtaan. Lisätietoja löydätte maistraatin sivuilta.

Olemme eronneet kauan sitten, voimmeko tehdä osituskirjan monen vuoden jälkeen?

Kyllä. Osituskirjan voi laatia milloin tahansa avioeron vireilletulon jälkeen.

Pohdimme avioeroa, kannattaako osituskirja tehdä jo etukäteen?

Ennen avioeroa voidaan laatia lähes valmis osituskirja  taikka ns. osituksen esisopimus, jossa puolisot sitoutuvat vahvistamaan sopimuksen mukaisen osituksen avioeron tultua vireille. Tällöin voidaan sopia ositukseen liittyvät asiat kattavasti ennen avioeron laittamista vireille.

Haluatko lisätietoa?

Tarjoamme kaikille uusille asiakkaille maksuttoman lähtökartoituksen, jonka avulla selvitämme palvelutarpeen ja annamme suosituksemme asian ratkaisemiseksi. Annamme samalla myös kustannusarvion.
Ota yhteyttä
Tilaa tästä!