Lue lisää

Edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltakirjalla eli edunvalvontavaltuutuksella määräät, kuka valvoo sinun etua, jos et siihen enää itse kykene.

01.

Mikä on edunvalvonta-valtakirja?

EDUNVALVONTAVALTAKIRJA KEVYESTI JA YMMÄRRETTÄVÄSTI

Edunvalvontavaltakirja tai edunvalvontavaltuutus on asiakirja, jolla annetaan toiselle henkilölle oikeus edustaa itseään sitten, kun siihen ei enää itse kykene. Valtuutus tulee voimaan siinä tapauksessa, että valtuuttaja tulee sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi kykenemättömäksi huolehtimaan asioistaan.

Edunvalvontavaltuutuksella valtuutettu voidaan oikeuttaa edustamaan valtuuttajaa ensinnäkin tämän omaisuutta koskevissa asioissa. Valtuutettu voidaan oikeuttaa edustamaan valtuuttajaa myös sellaisissa tämän henkilöä koskevissa asioissa, joiden merkitystä valtuuttaja ei enää ymmärrä. Useimmiten henkilöä koskevat asiat tarkoittavat terveydenhoitoon liittyviä päätöksiä

Useimmiten valtakirjalla annetaan valtuutetulle oikeus edustaa itseään kaikissa taloudellisissa ja terveyteen liittyvissä asioissa rajoituksetta. Valtuutuksen voidaan ottaa myös tarkentavia määräyksiä siitä kuinka tiettyä omaisuutta tulee hoitaaa. Terveydenhuoltoon liittyvistä tarkemmista asioista on suositeltavaa määrätä erillisen hoitotahdon avulla.

Valtuuttaja voi peruuttaa edunvalvontavaltuutuksen, jos hän kykenee ymmärtämään peruuttamisen merkityksen. Peruuttaminen toimitetaan siten, että valtuuttaja ottaa valtakirjan takaisin tai hävittää alkuperäiset valtakirjakappaleet. Jos valtuuttaja antaa uuden edunvalvontavaltuutuksen, aikaisempi valtuutus katsotaan peruutetuksi lähtökohtaisesti siltä osin kuin uusi valtuutus sisältää sen kanssa ristiriitaisia määräyksiä.

Edunvalvontavaltuutus lakkaa olemasta voimassa, kun valtuutus peruutetaan, kun valtuuttaja kuolee, tai kun valtuutettu ilmoittaa holhousviranomaiselle luopuvansa tehtävästään.

02.

Minkälaisia valtakirjoja voidaan laatia?

VALTAKIRJAN YLEISET MUODOT

Perinteisesti valtakirja laaditaan siten, että yksi valtuutettu hoitaa valtuutetun tehtävää kerrallaan. Ensisijaiselle valtuutetulle voidaan tällöin kirjata 1-3 varavaltuutettua tai toissijaista valtuutettua, joista kukin hoitaa valtuutetun tehtävää vuorollaan, jos ensisijainen valtuutettu tai muut valtuutetut ovat pysyvästi tai tilapäisesti estyneitä hoitamaan valtuutetun tehtävää.

Toinen vaihtoehto on asettaa useampi henkilö valtuutetuksi samanaikaisesti. Tällöin jokainen nimetystä henkilöistä voi tehdä tarvittavia päätöksiä  ja valtuuttajalla on tällöin useampi edustaja samanaikaisesti.

03.

Milloin valtakirjan voi laatia?

Edellytykset laadinnalle ja edunvalvontavaltuutuksen voimaantulo

Edunvalvontavaltakirjan voi tehdä kahdeksantoista vuotta täyttänyt henkilö, joka kykenee ymmärtämään valtakirjan merkityksen.

Valtakirja tuleekin laatia hyvissä ajoin eli valtuuttajan ollessa vielä kykenevä päättämään omista asioistaan.  MIkäli valtuuttajalla on jo todettu toimintakykyyn vaikuttava sairaus (esim. muistisairaus), on ennen laadintaa suositeltavaa hankkia lääkärinlausunto siitä, että valtuuttaja on edelleen oikeustoimikelpoinen ja ymmärtää tekemänsä.

Edunvalvontavaltakirja on tehtävä kirjallisesti. Valtuuttajan on allekirjoitettava valtakirja kahden esteettömän todistajan läsnäollessa  tai tunnustettava siinä oleva allekirjoituksensa. Todistajien on sen jälkeen todistettava valtakirja allekirjoituksillaan. Todistajien tulee tietää, että asiakirja on edunvalvontavaltavaltakirja, mutta valtuuttaja voi olla ilmaisematta heille sen sisältöä.

Valtakirja tulee voimaan maistraatin (nykyisin DVV) vahvistuksen myötä vasta sitten, kun valtuuttaja on tullut kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan. Vahvistamisen perusteena käytetään lääkärinlausuntoa valtuuttajan kyvyttömyydestä huolehtia asioistaan. Lopullisen päätöksen valtuutuksen voimaantulosta tekee Digi-ja väestötietovirasto.

04.

Minkälainen on valtuutetun tehtävä?

valtuutetun yleisiä velvollisuuksia

Valtuutetun tulee valtuuttajan puolesta toimiessaan  pitää huolta nimenomaisesti valtuuttajan oikeuksista ja edistää valtuuttajan parasta.

Ennen kuin valtuutettu tekee päätöksen tehtäviinsä kuuluvassa asiassa, hänen on tiedusteltava valtuuttajan mielipidettä, jos asiaa on tämän kannalta pidettävä tärkeänä ja kuuleminen voi tapahtua ilman huomattavaa hankaluutta. Kuuleminen ei kuitenkaan ole yleensä tarpeen, jos valtuuttaja ei kykene ymmärtämään asian merkitystä.

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan. Valtuutettu saa antaa valtuuttajan puolesta lahjoja vain, jos niistä on annettu tarkka määräy valtakirjassa (esim. kaikille lapsille 100€ jouluisin).

Valtuutettu ei voi toimia valtuuttajan puolesta asiassa, jossa hänellä itsellään on intressi. Valtuutettu ei saa esimerkiksi edustaa valtuuttajaa, jos vastapuolena on :

  1. valtuutettu itse, valtuutetun puoliso tai joku, jota valtuutettu edustaa;
  2. valtuutetun tai hänen puolisonsa lapsi, lapsenlapsi, sisarus, vanhempi tai isovanhempi taikka tällaisen henkilön puoliso; tai
  3. valtuutetun sisaruksen lapsi tai vanhemman sisarus.

Valtuutettu ei saa edustaa valtuuttajaa myöskään silloin, kun valtuutetun ja valtuuttajan edut saattavat muulla tavoin joutua ristiriitaan.

Valtuutetulla on suoraan lain nojalla oikeus saada valtuuttajan varoista korvaus kuluistaan sekä tehtävänsä laatuun ja laajuuteen nähden kohtuullinen palkkio. Valtuutettu on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän on valtuuttajan puolesta toimiessaan tahallisesti tai huolimattomuudesta aiheuttanut valtuuttajalle.

05.

Miten valtakirja laaditaan?

KEVYTJURIDIIKAN RATKAISUEHDOTUS

Meidän mielestä järkevin tapa laatia valtakirja on yhteistyössä asiantuntijoiden johdolla. Eli me asiantuntijoina kerromme, mitä tietoja lain vaatimukset täyttävään edunvalvontavaltakirjaan tarvitaan, ja laadimme asiakirjan teidän toiveidenne pohjalta allekirjoitusvalmiiksi.

Saatuamme tarvittavat tiedot pystymme asiantuntijoina viemään ne tehokkaasti lain vaatimukset täyttävän asiakirjan muotoon. Kun kaikki paperityö on tehty voitte pitää allekirjoitustilaisuuden sujuvasti laatimiemme asiakirjojen ja antamiemme ohjeiden mukaisesti. Ohjaamme myös allekirjoitusten jälkeen vaadituissa toimissa.

Asiakirjojen laadinta kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näin saatte myös parhaan hyödyn tilauksiin sisältyvästä juristin neuvonnasta.

Voit tehdä tilauksen edunvalvontavaltakirjan laadinnasta sivulta löytyvällä lomakkeella. Tämän jälkeen perheoikeuteen erikoistunut juristimme on apunasi ja varmistaa yksilöllisen tilanteen mukaisesti, että tilattu asiakirja on toiveidenne mukainen ja täyttää kaikki lain asettamat muotovaatimukset. Huipputason automaatiojärjestelmämme pitää huolen siitä, että prosessi on kustannustehokas ja sujuva.

Tilaa laadinta Kevytjuridiikalta

Virallinen ja pätevä asiakirja

Kiinteä hinta laatutakuullla

Sisältää juristin neuvonnan

Nopea toimitus sähköpostiin