YLÖS

Osituskirja (kuolema)

Osituskirjalla vainajan ja lesken avio-oikeus päätetään lopullisesti
Hinta:
195,00 €
Toimitusaika:
2-3 päivää
Sisältää lakimiehen aikaa:
3 tuntia

Osituskirja kevyesti ja ymmärrettävästi

Avioliiton solmimisen myötä puolisoille syntyy avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avioliiton päätyttyä puolisoiden on itse huolehdittava siitä, että avio-oikeus toisen omaisuuteen päätetään lopullisesti ja pysyvästi. Tämä tapahtuu laatimalla osituskirja. Jos puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, suoritetaan osituksen sijaan omaisuuden erottelu.

Ositus tulee viimeistään vastaan toisen puolisoista kuollessa, koska vainajan omaisuutta ei voida jakaa perinnönjaossa ennen kuin ositus on suoritettu. Aviopuolisot tai entiset aviopuolisot ovat toistensa kuolinpesän osakkaita ensin kuolleen perinnönjaossa, jos ositus on jäänyt tekemättä.

Osituskirjan muoto

Avioliiton päättyessä toisen kuolemaan tehdään ositus lesken ja ensin kuollleen kuolinpesän välillä. Tämä koskee myös entisiä puolisoita, jotka eivät ole ennen toisen kuolemaa suorittaneet ositusta lain vaatimassa muodossa.

Osituksessa määritetään se, mitä kumpikin osapuoli omisti avioyhteyden katketessa eli avioeron tullessa vireille taikka toisen puolisoista kuoltua. Tämän lisäksi kirjataan se, miten ko. omaisuus jaetaan.

Myös avioehdon laatineiden puolisoiden on syytä laatia osituskirjan muodossa laadittava omaisuuden erottelu, jonka avulla puolisoiden omaisuudet saadaan eriteltyä lopullisesti ja pysyvästi.Käytännössä osituskirjaan kirjataan vähintään molempien puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus ja niihin kohdistuvat velat. Näiden pohjalta tehdään laskelmat molemmille tulevasta avio-osasta ja selvitetään mahdollinen tasinkovelvollisuus.

Lopuksi kirjataan tilityksen muodossa sopimus siitä, kuinka omaisuus puolisoiden kesken jaetaan.  Omaisuuden ositus kannattaa tehdä tarkasti ja harkitusti myös veroseuraamusten näkökulmasta. Esimerkiksi osituksen ulkopuolisten varojen käyttö voi aiheuttaa asuntojen lunastustilanteissa veroseuraamuksia varainsiirtoveron muodossa.  

Osituskirjan laadinnan ajankohta ja edellytykset laadinnalle

Lainsäädäntö ei aseta määräaikaa osituksen suorittamiselle, mutta aikaisintaan se voidaan laatia avioeron tultua vireille ja viimeistään ositus tulee vastaan siinä vaiheessa, kun toinen entisistä puolisoista kuolee. Toisen kuollessa perinnönjakoa ei voida tehdä ennen kuin ositus on suoritttu.

Ajallisesti katsottuna ositusta voidaan lähteä suunnittelemaan jo ennen avioeron vireilletuloa, jolloin voidaan pohtia saavutetaanko puolisoiden tavoitteet tehokkaimmin laatimalla esimerkiksi lisäksi erillinen avioehto.Käytännössä kaikkien avioparien on suositeltavaa laatia osituskirja mahdollisimman pian avioeron vireilletulon jälkeen ellei ole odotettavissa, että avioero tullaan perumaan.

Kevytjuridiikan ratkaisuehdotus

Laadimme perheoikeudellisia asiakirjoja kiinteällä hinnalla verkkotilauksina. Tämä tarkoittaa sitä, että voit tehdä tilauksen sivulta löytyvällä lomakkeella. Tämän jälkeen perheoikeuteen erikoistunut juristimme on apunasi ja varmistaa yksilöllisen tilanteen mukaisesti, että asiakirja on toiveidenne mukainen ja täyttää kaikki lain asettamat muotovaatimukset. Huipputason automaatiojärjestelmämme pitää huolen siitä, että koko prosessi on kustannustehokas ja sujuva.

Kevytjuridiikan palvelumalli takaa varmasti laadukkaan lopputuloksen

1. Lähetä tilaus verkkolomakkeella

Automatisoidulla lomakkeella kysytään tarvittavat tiedot asiakirjan ensimmäisen luonnoksen laadintaa varten.

Voit lähettää lomakkeen, vaikka kaikki tiedot eivät olisi vielä selvillä. Tietoja voidaan täydentää koko laadintaprosessin ajan.
Screenshot picture of Kevytjuridiikka order form
A preview picture of an agreement

2. Tarkista sähköpostiin lähetetyt asiakirjat

Saat ensimmäisen luonnoksen sähköpostiin nähtäväksi ja kommentoitavaksi.

Lähetämme samalla tiedon mahdollisista puuttuvista tiedoista tai muista juristin tekemistä huomioista toiveisiinne liittyen.

3. Jatka eteenpäin annettujen ohjeiden mukaisesti tai lähetä kysymyksiä juristille

Jos muutoksia ei tarvita voit jatkaa asiassa samantien eteenpäin lähettämiemme jatko-ohjeiden mukaisesti.

Jos tarvitset päivityksiä tai mitä tahansa muuta apua, kokenut juristimme on apunasi.
A picture of client looking at a mobile phone

“Asiakirjan laadinta oli helpompaa kuin olisin voinut uskoa.”

– Hannele, 60 vuotta, ASIAKAS

0-12 h

Keskimääräinen ensimmäisen luonnoksen valmistusmisaika.

+50

Valikoimaamme kuuluu kymmeniä äärimmäisen laadukkaita verkossa tilattavia sopimuksia ja asiakirjoja, sekä automatisoituja oikeudellisia prosesseja.

100%

Kaikki laatimamme asiakirjat täyttävät lain asettamat muotovaatimukset.

Korkea laatu ja järkevä hintataso

"Kevytjuridiikka on verkkolakipalveluiden pioneereja Suomessa. Olemme vuodesta 2017 asti tarjonneet paremman tavan hoitaa lakiasiat helposti kuntoon kotisohvalta ja toimistosta.

Viimeisintä teknologiaa ja tehokkaita palvelumalleja hyödyntämällä kykenemme ratkaisemaan vaativatkin lakiasiat tehokkaasti, nopeasti ja ammattitaitoisesti ilman tee-se-itse-ratkaisujen riskejä ja puutteita.

Kevytjuridiikalta ostaessasi palvelusta vastaa aina kokenut juristi, jonka oikeudellinen osaaminen on huippuluokkaa.

Tuottamamme lakipalvelut ovat vastuuvakuutettua. Palvelumallimme toimivuus on todistettu myös käytännössä ja yrityksemme on ansainnut korkeimman mahdollisen Suomen Vahvimmat Platina -sertifikaatin.

Valitsemalla Kevytjuridiikan voit luottaa siihen, että asiasi on osaavissa käsissä."

— Toimitusjohtaja, päälakimies Lakipalvelu Kevytjuridiikka Oy
A business owner looking directly at the camera

Muita asiakirjoja ja palveluita

Edunvalvonta (valtakirja)

50,00 €

Tutustu lisää tästä! 

Testamentti

75,00 €

Tutustu lisää tästä! 

Osituskirja (kuolema)

Mitä tietoja tarvitsen tilausvaiheessa?
Näette tarvittavat tiedot suoraan lomakkeelta vastaamalla kysymyksiin annettussa järjestyksessä.
Voinko tehdä tilauksen vaikka kaikkia asiakirjaan tulevia tietoja ei ole tilaushetkellä saatavilla?
Ilman muuta. Voit toimittaa osan pyydetyistä tiedoista myöhemmin. Kirjatkaa tällöin puuttuvan tiedon kohdalle 0 (numero nolla) tai - (viiva-merkki).
Voiko asiakirjaan tulevia tietoja muuttaa lomakkeen lähettämisen jälkeen?
Ehdottomasti kyllä. Asiakirjaan voidaan tehdä päivityksiä esimerkiksi heti ensimmäisen luonnoksen valmistumisen jälkeen.
Voinko kokeilla lomaketta ennen tilausta?
Ilman muuta. Voitte kokeilla lomaketta vapaasti aina vahvistussivulle asti. Lomaketta ei voi kuitenkaan lähettää hyväksymättä palveluehtoja ja palvelun hintaa.

Hae verkkopalvelusta antamalla hakusana alle:

>/>>