Lue lisää

Osituskirja avioliiton päättyessä kuolemaan

Osituskirjalla kuolinpäivän omaisuus jaetaan kuolinpesän ja lesken välillä lopullisesti.

01.

Mikä on osituskirja?

osituskirja KEVYESTI JA YMMÄRRETTÄVÄSTI

Avioliiton solmimisen myötä puolisoille syntyy avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avioliiton päättyessä toisen puolisoista kuolemaan on huolehdittava siitä, että puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuteen päätetään lopullisesti ja pysyvästi. Tämä tapahtuu laatimalla lesken ja vainajan kuolinpesän osakkaiden allekirjoituksillaan vahvistama osituskirja.

Käytännössä osituskirjaan kirjataan vähintään molempien puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus (varat ja velat) ensin kuolleen puolison kuolinpäivänä. Näiden pohjalta tehdään laskelmat molemmille tulevasta avio-osasta ja selvitetään mahdollinen tasinkovelvollisuus. Lopuksi kirjataan tilityksen muodossa sopimus siitä, kuinka omaisuus puolisoiden kesken jaetaan.

Omaisuuden ositus kannattaa tehdä tarkasti ja harkitusti myös veroseuraamusten näkökulmasta. Esimerkiksi osituksen ulkopuolisten varojen käyttö voi aiheuttaa asuntojen lunastustilanteissa yllättäviä veroseuraamuksia varainsiirtoveron muodossa.  

Osituskirja on erittäin tärkeä laatia myös silloin, kun kumpikin pitää oman omaisuutensa kokonaan, jotta sovittu jakotapa saadaan vahvistettua lain vaatimassa muodossa.

Avioliitto voi päättyä myös avioeroon. Osituksesta avioeron jälkeen voitte lukea lisää tästä (avaa linkki).

02.

Minkälaisia osituskirjoja tai erottelukirjoja voidaan laatia?

Osituskirjojen YLEISET MUODOT

Omaisuuden jaosta avioliiton päättyessä voidaan sopia kolmella pääasiallisella tavalla:

  1. Jos puolisoilla on avio-oikeus kaikkeen toistensa omaisuuteen tulee avio-oikeus päättää osittamalla eli laatimalla osituskirja.
  2. Jos puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen tulee omaisuus erotella laatimalla erottelukirja.
  3. Jos osa-omaisuudesta on avio-oikeuden piirissä laaditaan yhdistetty ositus- ja erottelukirja.

Lisäksi voidaan laatia yhdistetty ositus- ja perinnöjakokirja, jos ositus ja perinnönjako halutaan hoitaa samanaikaisesti yhdellä sopimuksella.

03.

Milloin osituskirjan voi laatia?

Osituskirjan laadinnan ajankohta ja edellytykset laadinnalle

Laki ei aseta määräaikaa osituksen suorittamiselle, mutta aikaisintaan osituskirja voidaan vahvistaa avioeron tultua vireille tai toisen kuollessa vireille. Viimeistään ositus tulee vastaan siinä vaiheessa, kun halutaan jakaa toisen kuolinpesästä omaisuutta perintönä, koska perinnönjakoa ei voida suorittaa ennen kuin ositus on tehty loppuun. Jos molemmat entisistä puolisoista ovat kuolleet suoritetaan ositus kahden kuolinpesän välillä.

Ositus ja avio-oikeuden päättäminen tuleekin useimmiten viimeistään vastaan perunkirjoituksessa, koska entiset aviopuolisot osakkaita toistensa kuolinpesässä niin kauan kunnes ositus on suoritettu. Vainajan perintöä ei voida jakaa ennen kuin avio-oikeus on purettu.

Ajallisesti katsottuna ositusta voidaan lähteä suunnittelemaan heti kuoleman jälkeen perunkirjoituksen omaisuusluettelon valmistuttua. Käytännössä kaikkien kuolinpesien on suositeltavaa laatia osituskirja mahdollisimman pian perunkirjoituksen jälkeen ellei ole odotettavissa, että kuolinpesä jätetään jakamatta.

Osituksen piirissä oleva omaisuus määräytyy pääasiallisesti kuolinpäivän mukaan, joten alan kuluminen ei sinällään vaikuta siihen, mitä osituksen piiriin kuuluu.

05.

Miten osituskirja laaditaan?

KEVYTJURIDIIKAN RATKAISUEHDOTUS

Meidän mielestä järkevin tapa laatia osituskirja on  asiantuntijoiden johdolla. Eli me asiantuntijoina kerromme, mitä tietoja lain vaatimukset täyttävään osituskirjaan tarvitaan, ja laadimme asiakirjan toiveenne huomioiden allekirjoitusvalmiiksi.

Saatuamme tarvittavat tiedot pystymme asiantuntijoina viemään ne tehokkaasti lain vaatimukset täyttävän asiakirjan muotoon. Kun kaikki paperityö on tehty voitte viimeistellä laatimamme asiakirjat allekirjoituksin ja edetä antamiemme ohjeiden mukaisesti asiassa eteenpäin. Ohjaamme myös allekirjoitusten jälkeen vaadituissa toimissa.

Asiakirjojen laadinta kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näin saatte myös parhaan hyödyn tilauksiin sisältyvästä juristin neuvonnasta.

Voit tehdä tilauksen osituskirjan laadinnasta sivulta löytyvällä lomakkeella. Tämän jälkeen perheoikeuteen erikoistunut juristimme on apunasi ja varmistaa yksilöllisen tilanteen mukaisesti, että tilattu asiakirja on toiveidenne mukainen ja täyttää kaikki lain asettamat muotovaatimukset.

Huipputason automaatiojärjestelmämme pitää huolen siitä, että prosessi on kustannustehokas ja sujuva.

Tilaa laadinta Kevytjuridiikalta

Virallinen ja pätevä asiakirja

Kiinteä hinta laatutakuullla

Sisältää juristin neuvonnan

Nopea toimitus sähköpostiin