Testamentti kevyesti ja ymmärrettävästi

Testamentti on asiakirja, jolla määrätään testamentin tekijän omaisuuden jaosta hänen kuolemansa jälkeen. Testamentilla voidaan määrätä perinnöstä erittäin laajasti ja vapaasti, kunhan sillä ei loukata lakiosaan oikeutettujen rintaperillisten oikeutta perintöön.

Ilman testamenttia vainajan omaisuus jaetaan perintökaaren oletussäännösten kautta.  Lain mukaan omaisuuden perivät rintaperilliset (lapset, lastenlapset, jne.) ja näiden puuttuessa aviopuoliso, vanhemmat ja sisarukset lain määräämässä järjestyksessä. Esimerkiksi avopuolisot eivät peri toisiaan lainkaan ilman testamenttia. Yllätys voi olla suuri myös aviopareilla, joilla on lapsia. Jos vainajalla on lapsia perivät he lain mukaan vainajan kokonaan. Laki lähtee jälkimmäisessä tilanteessa siitä, että aviopuolisolle riittää hänen oma osuutensa yhteisestä omaisuudesta. Moni pariskunta haluaa kuitenkin, että leski saisi hallintaansa myös vainajan osuutta yhteisestä omaisuudesta. Tällöin puolisoiden kesken laadittava keskinäinen testamentti soveltuu puolisoiden tilanteeseen huomattavasti paremmin kuin lain oletussäännökset.

Omaisuuden selkeän jakautumisen lisäksi hyvä testamentti ehkäisee myös potentiaalisia riitoja ja auttaa minimoimaan asiaan liittyviä kuluja. Perinnönjako on erittäin tunteellinen tapahtuma ja on usein kaikkien osapuolten etu, että asioista on määrätty selkeästi etukäteen. Verojen ja muiden taloudellisten seuraamusten osalta hyvä suunnittelu auttaa toteuttamaan tahdon tehokkainta mahdollista väylää pitkin ilman tarpeettomia kustannuksia.

Testamenttia ei voi laatia liian aikaisin

Meidän jokaisen omaisuus tullaan jakamaan kuoleman jälkeen tavalla tai toisella. Tässä mielessä meillä kaikilla on jo vähintään lain oletussäännöksiin perustuva testamentti olemassa. Oman perintönsä jakoa koskevat määräykset on suositeltavaa päivittää oman tahdon mukaiseksi viimeistään suurempia hankintoja tehdessä, iän karttuessa tai yhteiselämää kumppanin kanssa syventäessä. Liian aikaisin testamenttia ei kuitenkaan voida koskaan laatia, joten mitä aikaisemmin asiaan paneutuu, sitä paremmin oman tahdon toteutuminen voidaan varmistaa.

Erityisen tärkeää testamentin laadinta ajoissa on avoliitossa elävien lapsiperheiden ja uusioperheiden osalta, jotta perheen taloudellinen tilanne saadaan turvattua myös toisen vanhemman kuollessa. Ilman testamenttia voi esimerkiksi osa yhteisen talon omistajuudesta päätyä puolison lapsen kautta hänen entisen puolison hallintaan.

Yhden hengen talouksissa itselle tärkeät henkilöt tai kohteet eivät myöskään todennäköisesti tule perintöä automaattisesti lain kautta saamaan, joten oman tahdon turvaaminen ajoissa on ensiarvoisen tärkeää. Ilman testamenttia tai perillisiä omaisuus päätyy lopulta valtiolle.

Erilaisia testamentin muotoja ja määräyksiä

Testamentti voi koostua monesta erilaisesta määräyksestä ja niitä voidaan luokitella usealla eri tavalla. Kevytjuridiikalla meitä kiinnostaa sinun tahtosi ja sen kautta löydämme juuri sopivan tavan viedä se käytäntöön. Sinun ei tarvitse murehtia siitä, mikä testamentin luokittelu on, mutta alla vielä myös tiivistelmä erilaisista määräyksistä.

Yleistestamentti on testamenttimääräys, jossa määrätään koko omaisuus tai tietty osa kaikesta omaisuudesta testamentissa nimetylle henkilölle. Yleistestamentin saajat ovat kuolinpesän osakkaita ja osallistuvat sen hallinnointiin. Erityistestamentilla eli legaatilla voidaan taasen määrätä juuri tietty omaisuus (esim. esine tai rahamääärä) halutulle henkilölle. Erityistestamentinsaajasta ei kuitenkaan tule kuolinpesän osakasta.

Omistusoikeus tietyyn omaisuuteen voidaan antaa kokonaan tai rajoitetusti. Omistusoikeustestamentin kautta testamentin saajalla on rajoittamaton oikeus määrätä omaisuudesta haluamallaan tavalla. Omistusoikeutta voidaan myös rajata laatimalla rajoitettu omistusoikeustestamentti, jossa määrätään siitä kenelle omaisuuden omistusoikeus siirtyy ensimmäisen testamentin saajan jälkeen.

Annettavaa omaisuutta voidaan rajoittaa myös käyttöoikeuden kautta. Käyttöoikeus- ja hallintaoikeustestamentin kautta voidaan tietyn omaisuuden omistusoikeus antaa toiselle henkilölle ja käyttöoikeus toiselle henkilölle. Esimerkiksi mökin hallintaoikeus voidaan antaa lapselle ja omistusoikeus siirtää suoraan lapsenlapsille.

Kevytjuridiikka auttaa ymmärrettävästi

Kevytjuridiikan asiakirjoissa lähtökohtana on asiakkaan tahdon toteuttaminen ymmärrettävästi. Me tunnemme lain vaatimukset ja erilaiset vaihtoehdot, jolloin kykenemme selvittämään ja kirjaamaan tahtonne tahtonne mukaisesti. Palvelumme sisältää lakimiehen neuvonnan, jotta voimme selvittää testamentin tekijän tahdon olevan mahdollinen ja räätälöidä optimoidun testamentin yksilölliseen tilanteeseen ja varmistaa kaikki lain asettamat muotovaatimukset.

Miten saan testamentin laadinnan käyntiin ja kuinka teen tilauksen?

Painamalla sivun alalaidassa olevaa painiketta pääset tekemään tilauksen, jonka jälkeen lakimiehemme auttaa löytämään juuri sinun tai teidän tilanteeseen sopivan ratkaisun. Lakimiehemme varmistavat, että testamentti on toiveenne mukainen ja täyttää kaikki lain asettamat vaatimukset. Tarvittaessa avustamme löytämään erilaisia vaihtoehtoja oman tahdon löytämiseksi. Kaikki samaan kiinteään hintaan ilman yllätyskuluja.

Kevytjuridiikan tehokas palvelumalli

1. Lähetä tilaus verkon kautta

Asiakirjan laadinta saadaan käyntiin tekemällä tilaus sivuilta ja vastaamalla ohjattuun alkukartoituskyselyyn.

Tehtyäsi tilauksen saat vahvistuksen tilauksesta välittömästi suoraan sähköpostiin.

2. Lakimies alkaa töihin

Vahvistuksen jälkeen tilaus siirtyy samantien lakimiehen pöydälle.

Lakimies alkaa samantien laatimaan asiakirjaa kartoitustietojen pohjalta ja lähettää ensimmäisen version pikapuoliin suoraan sähköpostiin.

3.  Valmis asiakirja suoraan sähköpostiin.

Tietoja päivitetään, kunnes olet tyytyväinen asiakirjaan.  

Päivityskierrosten jälkeen saat lopullisen asiakirjan ja ohjeet jatkotoimista suoraan sähköpostiin. Laskutamme asiakirjan laadinnan vasta tämän jälkeen.

Tilaa testamentti kiinteään hintaan 100 € (sis. alv)

Testamentin tilaaminen Kevytjuridiikalta on helppoa, edullista ja turvallista. Tilaukseen sisältyy asiakkaan toiveen mukaan räätälöity asiakirja ja vähintään 45 minuuttia lakimiehen neuvontaa.  Maksaminen tapahtuu laskulla 14 päivän maksuajalla vasta sen jälkeen, kun asiakirja on valmis.

Tehtyänne testamenttitilauksen alla olevalla lomakkeella siirtyy toimeksianto automaattisesti lakimiehen pöydälle. Lakimies katsoo lähtötiedot tämän jälkeen tarkasti läpi ja tekee tarvittavat lisäkysymykset ja selvitykset sähköpostitse. Koottujen tietojen avulla saamme toimitettua ensimmäisen version testamentista sähköpostiinne nopeasti ja turvallisesti.

Ensimmäisen version jälkeen teemme  asiakirjaan vielä tarvittavia muutoksia, lisäyksiä ja täsmennyksiä, kunnes se on täysin toiveenne mukainen. Tarkistamme samalla, että asiakirja varmasti täyttää lain asettamat muotovaatimukset ja ohjaamme jatkotoimissa. Muutokset, päivitykset, ohjeistus ja asiakirjan toimitus sähköisesti sisältyvät kiinteään hintaan, eikä sinun tarvitse pelätä yllätyskuluja.

Saatte testamentin laadinnan käyntiin samantien täyttämällä alla olevan lomakkeen. Lakimiehemme on tämän jälkeen yhteydessä pikapuoliin.

Kiitos, tilauksen lähettäminen onnistui! 

Lakimiehemme on pikapuoliin yhteydessä teihin sähköpostitse.
Hups! Jotain meni vikaan viestiä lähettäessä. Pyydämme tarkistamaan tiedot.

Asiakastyytyväisyys
⭐⭐⭐⭐⭐

Olemme toimintanne aikana avustaneet useita satoja asiakkaita pariskuntia, puolisoita ja yrittäjiä määräämään omaisuudestaan haluamallaan tavalla lain määräykset huomioiden. Kiitosta olemme saaneet erityisesti palvelun helppoudesta ja vaikeidenkin lakiasioiden hoitamisesta ymmärrettävästi.

Asiakkaita ympäri Suomen
Helsinki, Espoo, Vantaa Tampere,
Turku, Oulu + 17 muuta kaupunkia

"Kiitokset asiakirjasta. Erittäin hyvä ja vaivaton palvelu teillä. Tulen kyllä suosittelemaan muillekin teidän palveluja!"

Tuleva sulhanen
Hollola

"Kiitos ystävällisestä ja nopeasta palvelusta sekä neuvoista."

Morsian
Tampere

Korkea laatu ja edullinen hintataso

"Kevytjuridiikka tarjoaa  uuden, paremman tavan hoitaa lakiasiat optimaaliseen kuntoon.

Viimeisintä teknologiaa ja tehokkaita palvelumalleja hyödyntämällä kykenemme  ratkaisemaan vaativatkin lakiasiat tehokkaasti, nopeasti ja ammattitaitoisesti.

Kustannustehokkuutta unohtamatta!"

— Toimitusjohtaja, päälakimies Lakipalvelu Kevytjuridiikka Oy

Palvelua Aitoon Tarpeeseen

Olemme ennakoivan ja ennaltaehkäisevän juridiikan ammattilaisia. Pyydä tarkempi ratkaisuehdotuksemme tilanteeseesi ottamalla yhteyttä tai tutustu palveluihimme lisää alla olevista linkeistä.

Tilaa testamentti tästä!